Dieta Keto zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród osób, które chcą schudnąć, ale również tych, którzy z różnych przyczyn muszą zrezygnować z cukru. Jej główną zasadą jest opieranie posiłków na tłuszczach i białkach, a ograniczenie spożycia węglowodanów. Taki sposób żywienia ma prowadzić do osiągnięcia stanu ketozy, kiedy organizm zaczyna czerpać energię nie z glukozy, a z tłuszczu nagromadzonego w tkankach. Najczęściej spotykanym efektem jest spadek masy ciała, dlatego dieta ketogeniczna jest zazwyczaj wybierana przez osoby, które chcą zredukować swoją wagę. Podstawą całego procesu jest umiejętne komponowanie posiłków. Jednak nie każdy ma rozbudowane zdolności kulinarne, dlatego na rynku pojawia się coraz więcej gotowych produktów keto, które ułatwiają przestrzeganie ustalonych zasad żywieniowych. Warto natomiast wybierać towary dobre jakościowo, które pomogą nam zachować nie tylko formę, ale i zdrowie.
Obraz licencjonowany przez Depositphotos.com/Drukarnia Chroma
Keto ciasteczka orzechowe to idealna propozycja dla amatorów słodyczy, którzy ograniczają cukier i dbają o swoją sylwetkę. Stanowią świetną alternatywę dla wysokokalorcznych przekąsek, w których nie brakuje wzmacniaczy smaku i konserwantów. Bazą ciastek jest mąka migdałowa, a posłodzone zostały erytrytolem, który jest zdrowszym zamiennikiem cukru o niższym indeksie glikemicznym. Pozbawione są zbędnych dodatków w postaci soli czy oleju palmowego. Wzbogacono je natomiast w orzechy nerkowca, które zawierają cenne minerały. To także dobre źródło białka i zdrowych tłuszczy. Ciasteczka świetnie sprawdzą się na dietach niskowęglowodanowych (diecie ketogenicznej czy Low Carb). Zadowolą również osoby, które chcą zredukować masę ciała, ale nie chcą całkowicie rezygnować z małych przyjemności, jak i wszystkich zabieganych, by w natłoku codziennych obowiązków mogli sięgnąć po zdrową przekąskę. Keto ciastka są kruche i niezwykle sycące. Można je spożywać w całości lub użyć jako kruszonkę do owsianki czy omletu.
Zalety keto ciasteczek migdałowych:
niskowęglowodanowa przekąska | |
prosty skład bez zbędnych dodatków (bez oleju palmowego) | |
słodzone erytrytolem | |
bogate w białko i błonnik | |
niski indeks glikemiczny | |
idealne dla osób na diecie ketogenicznej i Low Carb | |
zdrowszy zamiennik klasycznych ciastek | |
smaczne i sycące |
Składniki: mąka migdałowa, nerkowce, erytrytol, jaja, proszek do pieczenia (skrobia kukurydziana, kamień winny, węglan sodu (soda oczyszczona))
(Przechowywać w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Data minimalnej trwałości jest jednocześnie oznaczeniem partii produkcyjnej.)